Плаж в България, Пляжи Болгарии
Villa Florence - Sveti Vlas - Bulgaria

Свети Влас, България

Град Свети Влас има много дълга и богата история. Селището е основано през II век преди новата ера от траките. Първоначално градът е носил името «Лариса» – тази дума е от гръцки език и се превежда като «чайка». През Средновековието, по време на разцвета на християнството, селището е кръстено в чест на Свети Влас, покровител на търговци и лекари.

През 60-те години на 20-ти век тук започва развитието на туристическата индустрия. Оказва се, че мястото, където се намира Свети Влас, има много чист лечебен въздух. Така е, защото селището е разположено между морския бряг и Стара планина, където расте гъста гора. Морският и планинският въздух се смесват, образувайки лечебен коктейл, който е много полезен за човешкото здраве. Именно в Свети Влас през 60-те години бе построен най-добрия в страната санаториум за лечение на заболявания на дихателните пътища.

Днес Свети Влас е много уютен и истински европейски град с развита туристическа инфраструктура. Тук има всичко за прекрасна почивка – удобни и чисти плажове с кристално чиста вода, ресторанти, магазини, супермаркети, дискотеки, голям яхтклуб, банки и много други.

Когато пристигнеш в Свети Влас ти се струва, че си се озовал в изискан френски или италиански курорт. Пътищата тук са чудесни, улиците са чисти и къщите са красиви. Свети Влас е популярен сред заможните българи, които избират този курорт сред десетки други места за почивка, разположени по Черноморското крайбрежие.

Климатът в Свети Влас е много приятен. Тук има много слънчеви дни, пролетта идва рано, а плажният сезон продължава до октомври включително. Между другото, плажовете на Свети Влас са притежатели на престижния «Син флаг», който потвърждава чистотата на водата и наличието на необходимата туристическа инфраструктура.

Благодарение на прохладния бриз, който протича от планината до морето и обратно, през летните дни в Свети Влас рядко се усеща горещината. Зимата по южното крайбрежие е също топла и мека с малко на брой студени дни.

Свети Влас е подходящ за целогодишно живеене. За разлика от Слънчев бряг, градът не пустее през зимата. Тук работят магазини, ресторанти, има училище, детска градина и собствена болница. Ако е необходимо, можете да отидете до Бургас, който се намира на 30 километра от Свети Влас. Пътят между градовете отнема 25-30 минути. Там се намира и летището.

В града се намира църквата «Свети Влас“, която е възстановена на мястото на храм, разрушен от турците през 17 век.

Покрай града могат да се намерят много интересни места и забавления. В близост се намира античния град Несебър с неговите старинни църкви. Курортът Слънчев бряг ще осигури през летния сезон купища забавления – дискотеки, атракции, казина и много други. На един час път с кола се намира античния град Созопол. Ако прекарате 2-3 часа в пътуване, можете да видите прочути манастири, древни крепости и други забележителности на България.

Свети Влас е прекрасно място за живеене и почивка. Вие можете да наемете апартамент в луксозния комплекс Villa Florence («Вила Флоренция») и да прекарате тук незабравима почивка.